de zAAk A

de zAAk A

Het is onze missie om kinderen (en volwassenen) plezier te laten beleven aan het samen nadenken over filosofische kwesties. We doen dat vanuit de visie dat verwondering, diepgang, nuance en meerstemmigheid meer waarde aan het leven en de samenleving toevoegen dan onverschilligheid, oppervlakkigheid, polarisatie en enkel het hardste geluid – en dat filosoferen eraan bijdraagt om die eerste zaken de wereld verder ín en die andere de wereld verder uít te helpen.

jeugdtheAter

Theater van de zAAk A neemt het publiek met humor mee in de wereld van de filosofie. Klassieke filosofische vragen en thema’s worden op toegankelijke wijze vertaald in een ontregelende theaterervaring. De voorstellingen bevinden zich op de grens van performance en toneel. Echt en nep lopen op verrassende wijze door elkaar en de kijker wordt verleid om z’n denken aan te zetten.

Interview met Annelies voor Centrum Kinderfilosofie Nederland over echt en nep, theAter & filosoferen: Wat-is-echt?

kinderfilosofie

Tijdens een filosofisch gesprek vormt de groep een onderzoeksgemeenschap: het gedeelde onderzoek naar een filosofische vraag staat voor de deelnemers centraal. Met hun bijdragen proberen de deelnemers dit gemeenschappelijke onderzoek te dienen. Door samen te filosoferen leren kinderen nadenken en hier plezier aan beleven. Inhoudelijk worden ze niet gestuurd. Wel worden ze aangemoedigd om kritisch, consistent, constructief en creatief te zijn en hun uitspraken te onderbouwen.

Annelies Appelhof

de zAAk A is in 2019 opgericht door Annelies Appelhof. Annelies woont in Amsterdam. Ze studeerde in 2010 af als acteur aan de Toneelschool in Arnhem en werkt sindsdien voor theater, film en televisie. In 2013 won ze samen met Karlijn Sonderen de eerste STIP Jeugdtheaterpitch. Ze kwam terecht bij Theatergezelschap BonteHond, waar ze zich verder kon ontwikkelen als maker, onder andere met de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten.

In 2019 rondde Annelies de éénjarige Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren aan de Internationale School voor Wijsbegeerte af. Sindsdien filosofeert ze met kinderen op verschillende basisscholen in Amsterdam.

Eerder behaalde Annelies (in 2006) een master Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en (in 2018) rondde ze de éénjarige opleiding af tot Beroepskunstenaar in de Klas (BIK) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.