de zAAk A

de zAAk A

de zAAk is een stichting voor jeugdtheAter & kinderfilosofie, gevestigd in Amsterdam, in 2019 opgericht door acteur, theatermaker en kinderfilosoof Annelies Appelhof.

Missie

de zAAk A wil kinderen vanaf 4 jaar en de volwassenen om hen heen aan het filosoferen brengen en daar veel plezier aan laten beleven. Theater is voor ons het ultieme middel om dit doel te bereiken: live, collectief en op de grens van verbeelding en werkelijkheid biedt deze vorm ons alle mogelijkheid voor ontregeling en interactie. Met humor, emotie, plot, contact, herkenning en relevantie gieten we met een voorstelling het filosoferen naar binnen. de zAAk A is filosofie in feestvorm. de zAAk A = filosofisch live entertAinment

Visie

Filosoferen emancipeert, verbindt, vergroot je wereld en verbetert je denkkracht. En vooral als je het samen doet; filosoferen is gebaat bij meerstemmigheid. Verschillende perspectieven maken een onderzoek rijker. Als een divers publiek ons weet te vinden, zich bij ons welkom en aangesproken voelt en als de producties gemaakt worden door een divers team, worden de producties beter. Het belang van diversiteit en inclusie is voor de zAAk A vanzelfsprekend. We blijven ons er de komende jaren voor inzetten ons werk toegankelijker te maken voor een divers publiek wat betreft culturele achtergrond, sociaaleconomische situatie, intellectuele capaciteit, ervaring met kunst en het wel/niet hebben van een auditieve beperking.

StrAtegie

de zAAk A maakt 1) zAAl-producties voor de vlakke vloer theaters, 2) kleine mAAt-producties voor op scholen, festivals, in buurttheaters, cultuurhuizen, bibliotheken etc. en 3) de zAAk A verzorgt filosofeer- en theaterlessen en -workshops voor kinderen. Geïnteresseerde volwassenen, zoals bijvoorbeeldbasisschooldocenten-teams of kunstvakdocenten, kunnen terecht voor de basiscursus Filosoferen met kinderen.

Annelies Appelhof

de zAAk A is in 2019 opgericht door Annelies Appelhof. Annelies woont in Amsterdam. Ze studeerde in 2010 af als acteur aan de Toneelschool in Arnhem en werkt sindsdien voor theater, film en televisie. In 2013 won ze samen met Karlijn Sonderen de eerste STIP Jeugdtheaterpitch. Ze kwam terecht bij Theatergezelschap BonteHond, waar ze zich verder kon ontwikkelen als maker, onder andere met de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten.

In 2019 rondde Annelies de éénjarige Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren aan de Internationale School voor Wijsbegeerte af. Sindsdien filosofeert ze met kinderen op verschillende basisscholen in Amsterdam.

Eerder behaalde Annelies (in 2006) een master Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en (in 2018) rondde ze de éénjarige opleiding af tot Beroepskunstenaar in de Klas (BIK) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.