Wie jij dAn wel niet bent (9+)

ontregelend uurtje denk-spektAkel

We zijn aanwezig bij de landelijke Theatertour van Prinses Amalia, waarmee zij zich voorstelt aan het Nederlandse volk: Wie ben ik? Sosha Duysker, bekend als presentator van televisieprogramma’s Het Klokhuis en De Buitendienst, heet ons welkom. In de hoek staat een serieuze beveiliger. De bloemen staan klaar en de blauwe loper ligt uit. Maar wat begint als recht-toe-recht-aan-lezing over een Koninklijk leven, verandert in een bonte estafette van persoonsverwisselingen. Want wie zijn de mensen waar we naar kijken? Wie speelt hier wie en waar blijft de echte Amalia?

Net als je denkt te weten waar je naar kijkt, verandert het weer, en nog een keer, en nog een keer. In een ontregelend uurtje denk-spektakel onderzoekt Wie jij dAn wel niet bent de vraag of je kunt kiezen wie je bent.

Wie jij dAn wel niet bent won de Berrie Heesen Publieksprijs 2021 en stond op de shortlist voor de Berrie Heesen Vakjuryprijs 2021. Het Centrum Kinderfilosofie Nederland wil met de tweejaarlijkse Berrie Heesenprijs ‘vernieuwende en creatieve ideeën op het gebied van filosoferen met kinderen stimuleren, toegankelijk maken en verder helpen ontwikkelen’.

trAiler

credits

concept en tekst: Annelies Appelhof / spel: Annelies Appelhof, Sosha Duysker en Huub Smit / stem: Mirre Licht / regie: Annechien de Vocht / scenografie en kostuums: Calle de Hoog / videografie: Astrid van der Velde / geluidsontwerp: Jeroen Roelofsen en Tjalling Schrik / lichtontwerp en techniek: Iris Rodenburg / dramaturgie: Aukje Verhoog / tekstadvies: Martijn de Rijk / pr en marketing: Esra J. Merkel / productie: Keshia Emke / zakelijk leiding: Marit Nijhuis / verkoop: Alles Voor De Kunsten / coproductie: YoungGangsters / met dank aan: Theatergezelschap BonteHond, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Lira Fonds, Zabawas.

pers

“Kan je kiezen wie je bent? Dat is de vraag die centraal staat in Wie jij dan wel niet bent. Ingewikkelde materie, die in Appelhofs tekst vooral in alle breedte wordt aangevlogen en daardoor vooral, meer dan dat het inzichten sorteert, de complexiteit ervan aantoont.” Theaterkrant

“Als je het mij vraagt denk ik dat deze voorstelling heel erg nodig is in deze tijd, waarin kinderen nog meer dan ooit door social media met het idee leven dat ze een onhaalbare standaard en aan een ongezond schoonheidsideaal moeten voldoen – dat jezelf zijn – goed genoeg is en dat de media je ziek maakt.  Dat je je eigen persoon bent en mag zijn – en dat waar je ook vandaan komt je altijd regie in handen kan nemen om de persoon te worden waar je altijd van gedroomd hebt” De cultuurvlogger.

“Het meedenken zorgt voor een grote betrokkenheid van de kinderen. Bij een vraag geven ze graag antwoord, maar ook als de vragen voor hun ogen ontstaan door wat er gebeurt, zie je ze denken. Else: “Het was een beetje filosofisch want ze gingen de hele tijd over de vraag door met weer nieuwe vragen. Kinderen in het publiek konden ook antwoord geven en dat was fijn, want je kon dus zelf meedoen. Maar het was niet alleen maar filosofisch, het was ook grappig en er gebeurde veel. Bijvoorbeeld een soort achtervolging want ze kregen ruzie omdat er geen echt antwoord op de vraag was. Dat was niet erg, tenminste voor mij niet, misschien voor Amalia wel.” Kinderfilosofie

dAtA

15 okt ‘20

- 19:30 uur

Corrosia Almere - try-out

23 okt ‘20

- 16:00 uur

Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam - try out

23 okt ‘20

- 19:30 uur

Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam - première

20 nov ‘20

- 19:30 uur

Toneelschuur/Filmschuur Haarlem

28 nov ‘20

- 19:30 uur

Theater De Verbeelding Purmerend

9 dec ‘20

- 19:30 uur

Het Nationale Theater 's-Gravenhage

12 dec ‘20

- 19:30 uur

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden

28 aug ‘21

- 15:00 uur

Festival Tweetakt Utrecht

28 aug ‘21

- 19:00 uur

Festival Tweetakt Utrecht